Hoe transformeer je pijn in een waardevolle richtingaanwijzer?

Pijn.
Of deze nu lichamelijk, emotioneel of anders is, je weet hoe het is om pijn te hebben. Het voelt niet prettig en daarom ervaar je het als negatief, als iets dat bestreden moet worden. Daarom wil je er vanaf en ga jij je ertegen verzetten.

Maar wat doet dit verzet met jou? Met je lijf en met je toestand? Het verzet zorgt er vaak voor dat je verkrampt, verstart en verhardt. Letterlijk en figuurlijk. Je wordt er strenger en killer door en de de liefdevolle energie in jou wordt geblokkeerd, kan niet meer vrij stromen.

In plaats van verzet, kun je de pijn echter ook ‘gebruiken’, door te kijken wat deze je te vertellen heeft. Pijn is namelijk altijd een teken dat er iets knelt, een disbalans in jouw Zijn. Daarmee is pijn een richtingaanwijzer en deze kan je een waardevolle les leren. Hiervoor is het van belang dat je jouw pijn niet wegstopt, maar juist toelaat. Ernaar luisteren en er op een liefdevolle manier mee communiceren. Je mag met vriendelijke ogen kijken naar de pijn, in plaats van ertegen te vechten. Moeilijk? Zeker! Onmogelijk? Zeker niet!

Kijk maar eens goed naar jouw eigen situatie. Heb je ergens pijn? Lichamelijk, emotioneel of anders? Kijk er dan naar, zonder oordeel. Probeer zo diep mogelijk in de pijn door te dringen door het centrum op te zoeken. En laat die pijn er maar zijn. Zonder oordeel en zonder te proberen te verdoven of te verdrijven. Heet de pijn liefdevol welkom in gedachten. Ook al voel je weerstand, stel je ervoor open en zeg: ‘kom maar, pijn’. En begroet de pijn vervolgens vriendelijk.

De kans is groot dat je enorme weerstand ervaart. Dat mag, want ook jouw weerstand is welkom en mag er zijn. Blijf ondertussen de pijn en alle gevoelens die daarbij opkomen begroeten. Laat ze er zijn en heet ze welkom. Als jij je hier oncomfortabel bij voelt, vraag dan aan jouw pijn:

  • Wat kom jij doen?
  • Wat kom jij me vertellen of brengen?
  • Waar heb jij behoefte aan?

Wacht dan rustig af en let op dat je niet afdwaalt in mentale analyses. Blijf aanwezig bij het gevoel van jouw pijn. De antwoorden zullen als vanzelf verschijnen.

Wees niet ontmoedigd als jouw antwoorden niet meteen duidelijk zijn en herhaal het proces gerust een aantal keer. Het is vaak even wennen om zonder verzet naar de pijn te kijken en het vergt oefening. Blijf aanwezig en open staan en weet dat elke stap die je zet er een is op jouw unieke levenspad.

Heb jij hierin ondersteuning nodig?
Ik ben er voor je. ❤️

Liefs,
Judith

 

Leave a comment

 Kapelstraat 5
5871 AD Broekhuizenvorst

 06 20580193

 info@judithhendrix.nl

Algemene Voorwaarden

Privacy Verklaring

Klachtenportaal Zorg ID 9267

Noteer hier je e-mailadres en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Judith Hendrix © 2019 All rights reserved

Door deze site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies.  Ik wil graag meer informatie

Op mijn website maak ik enkel gebruik van technische cookies die geen inbreuk maken op je privacy. Jouw persoonlijke gegevens worden niet verspreid of openbaar gemaakt. E-mailmarketing via Mailchimp draagt eraan bij om mij dichter bij mijn doelgroep te brengen. Zo kan ik jou gericht van de informatie voorzien die je aanspreekt. Ik ben geen agressieve marketeer, maar een onderneemster met een missie: “Zoveel mogelijk mensen bereiken die baat kunnen hebben bij mijn diensten”. Vanzelfsprekend houd ik me daarbij aan de cookie- en privacywetgeving. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen óf je klikt op "Ik ga akkoord", dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten